Betalningsanmärkning hos Kronofogden

Ett vanligt missförstånd är att en betalningsanmärkning uppstår när du har en skuld hos Kronofogden men så är det inte. Betalningsanmärkningen görs av företaget som inte har fått betalt och syns när en kreditupplysning tas. Om företaget inte får betalt skickas en ansökan om betalningsföreläggande in till kronofogdemyndigheten. Därefter delar kronofogden ut betalningskravet och det blir en skuld och en betalningsanmärkning hos kronofogden om skulden inte betalas. Om du har en skuld hos kronofogden är det oftast väldigt svårt att få ett lån. Du kan enkelt kontrollera om du har en betalningsanmärkning genom att göra en kostnadsfri kreditupplysning på dig själv genom ett kreditupplysningsföretag.

Långivare kan godkänna lån trots betalningsanmärkning
Men det finns en hel del långivare på marknaden som kan hjälpa till med en lånelösning även om låntagaren har en betalningsanmärkning. För många långivare är det viktigare att se till den framtida betalningsförmågan än den tidigare kredithistoriken. Det görs oftast en individuell bedömning av varje person som ansöker och villkoren anpassas efter betalningsförmågan. Det viktiga är att den tidigare skulden som gett betalningsanmärkningen är betald. Långivare som godkänner betalningsanmärkningar har olika krav. Kraven kan vara exempelvis att du måste ha en viss ålder, ha en viss årsinkomst eller inte ha några obetalda skulder hos kronofogden. För att få ett lån kan en person behöva bevisa för långivaren att det är ordning på ekonomin. Om den ekonomiska situationen är god är det oftast inga problem att få ett lån.

Hitta det bästa lånet
När du ska ansöka om ett lån och har en betalningsanmärkning kan du testa att ansöka hos olika långivare för att hitta det bästa lånet med bäst ränta. När du har en betalningsanmärkning är det en större sannolikhet att du får en högre ränta. Detta är för att långivaren tar en större risk när de lånar ut pengar till en person med en betalningsanmärkning. Men om du kan påvisa att du är tillförlitlig kan du få en bättre ränta.