Hitta ditt bästa lån

När du ska ansöka om ett lån vill du säkerligen se till att du väljer ett som får dig att känna dig trygg och som passar ditt ändamål. Marknaden erbjuder inte bara många olika låneformer att välja mellan, utan det finns också mängder med banker och aktörer som står redo med sina lånelöften. Därför har vi tagit fram några smarta knep som du kan använda dig av för att säkerställa att du får det bästa lånet för just dig.

Även om det är mycket vanligt att låna pengar innebär det också ett stort ansvar. Pengarna ska tillbaka till aktören och det inkluderar även ränta och andra eventuella avgifter. För många är ett bra lån detsamma som ett lån med låg ränta och visst finns det sanning i detta. Dock är det viktigt att komma ihåg att räntan för lånet inte är det enda som du ska hålla koll på.

Hitta ett bra lån – detta ska du tänka på
Här nedan har vi listat några faktorer som är mycket avgörande för att du ska bli nöjd med ditt lån. Det spelar ingen roll om det är ett bolån du är intresserad av, ett privatlån eller till och med ett mindre smslån. Alla lån kan påverka ekonomin negativt och positivt på samma gång. Det är din uppgift att se till att lånet blir till så stor fördel som möjligt.

1. Välj rätt låneform

Det första du ska göra för att garantera ett bra lån är att välja rätt låneform. Det finns ingen anledning för dig att ansöka om ett billån om det är en renovering som pengarna ska gå till – och vice versa. Läs på om de olika låneformerna som finns och välj sedan den som passar dig bäst. Om du vill kunna använda pengar så fritt som möjligt (och slippa säkerhet) är privatlånet ett mycket uppskattat val som passar de flesta.

2. Ha koll på totalkostnaden

Visst är det viktigt att försöka få till en så låg månatlig ränta som möjligt, men du behöver även ha koll på den effektiva räntan. Den effektiva räntan kommer nämligen att visa dig hur mycket lånet kommer kosta dig i sin helhet – ränta, fakturaavgifter, administrativa avgifter, uppläggningsavgifter och dylikt inkluderat. Detta är något som du inte kan se om du bara tittar på månadsräntan.

3. Låna inte mer än du verkligen behöver

Ett lån är ett smart sätt för dig att få snabb finansiell hjälp i vardagen, men du bör aldrig låna mer än du verkligen behöver. Ett bra lån är ett lån som du kan betala av så snabbt som möjligt och som har så liten negativ påverkan på din vanliga ekonomi som möjligt. Därför kan det vara en god idé att inte låna mer pengar än du behöver. Det är lätt att göra den där investeringen och sedan spendera överskottet på onödiga saker – saker som du sedan kommer glömma bort men ändå behöva betala tillbaka för.

4. Välj rätt långivare

Du ska inte bara hitta ett lån som passar dig, utan du ska också hitta en långivare som känns trygg och pålitlig. Här rekommenderar vi att du inte stirrar dig blind på långivarnas olika hemsidor, utan att du istället tittar på recensioner och omdömen från tidigare kunder. Med hjälp av omdömen får du en mer korrekt bild av långivaren som du planerar att använda dig av. Du kan bland annat se hur utbetalningar fungerar, men du får också en tydlig bild av kundtjänst, service och andra viktiga faktorer som kan vara avgörande för hur bra lånet är för just dig och ditt ändamål.